Pensionado 2.0
Wat ons beweegt ...........

Blog

De vis wordt duur betaald.......

Al jaren zijn we lid van het Fryske Gea, het Friese Staatsbosbeheer. Deze vereniging beschermt, behoudt en ontwikkelt de Friese natuur. Deze club is door de belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Met onze kleindochter heb ik al eens excursies gedaan die door het Gea werden georganiseerd en ook met Janny heb ik wel eens rondvaarten gemaakt door het prachtige gebied rond Eernewoude. Vorige week lazen we in hun nieuwsbrief dat de mogelijkheid bestond om, uiteraard tegen betaling, mee te gaan op een oude vissersschouw om onderweg uitleg te krijgen over de vismigratierivier, die wordt aangelegd bij Kornwerderzand en een initiatief is van It Fryske Gea, de Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, Net VISwerk en Het Blauwe Hart. Een mooi verhaal over het schip door de schipper en een uitleg or de vismigratierivier door een vrijwilliger van It Fryske Gea was ons deel. De doorgang, dwars door de Afsluitdijk is al klaar en aan de rest wordt hard gewerkt. De bedoeling is om ervoor te zorgen dat alle soorten trekvissen die zoet en zout water nodig hebben om op te groeien of zich voort te planten, weer vrij heen en weer kunnen bewegen tussen Waddenzee en IJsselmeer. Dit was door de aanleg van de Afsluitdijk  heel lang niet meer mogelijk. Zo kunnen bijvoorbeeld vissen als paling en bot, maar ook zalm weer zelfstandig hun route afleggen. Even kort de cijfers:  het zou gaan om 250 miljoen vissen per jaar en de kosten van aanleg zouden 55 miljoen bedragen. Dat zal wel niet betekenen dat de paling goedkoper wordt. Of misschien wel? Is het ook niet een leuk idee dat er vissoorten terugkomen die verdwenen waren? Tuurlijk! Ik zal niet uitgebreid uitleggen hoe deze rivier gaat werken. Die informatie kunt u via onderstaande links tot u nemen.

P1010574(1)
P1010574(1)
P1010569(1)
P1010569(1)
P1010567(1)
P1010567(1)
P1010583(1)
P1010583(1)
P1010563(1)
P1010563(1)


https://www.itfryskegea.nl/natuurgebied/vismigratierivier/

https://geografie.nl/artikel/vismigratierivier-afsluitdijk

https://afsluitdijkwaddencenter.nl




Je zal er maar vaker heen moeten .............

Als rechtgeaard pensionado krijg je vroeg of laat wel eens te maken met wat lichamelijk ongemak. De een wat meer, de ander gelukkig wat minder. Het is nu niet de bedoeling om uitgebreid een medisch verslag te doen, maar er zijn wel wat zaken die mij van het hart moeten. Het eerste is dat je in een lokaal ziekenhuis een jaar onder behandeling kunt zijn zonder een arts te zien! Daarom heb ik me  na dat jaar maar aangemeld bij een ziekenhuis in het oosten van het land waar men klaarblijkelijk veel verstand had van mijn kwaal. Binnen zeer korte tijd werden alle benodigde onderzoeken gedaan. In ons lokale hospitaal moest je er bijna om bedelen, maar hier ging men vlot tot en met de CT-scan! Uitslag: in principe lastig en risicovol om in te grijpen, maar tevens goedgekeurd voor alle diensten die bij een AOW-er passen, als je geen gekke dingen wilt! Ik pas me aan en ben blij met het uitgebreide onderzoek en eigenlijk ook met de uitslag. Ook het feit dat tot twee keer (!!!!) toe een arts op een plezierige manier uitgelegd heeft wat er aangetroffen was en toelichtte wat het protocol in het algemeen inhoudt.  Tot zo ver de medische kant van het ziekenhuis. Ik vertel niemand iets nieuws dat het parkeren niet echt goedkoop is. Je zult er maar langer moeten liggen en je bezoek zal regelmatig willen komen. Naast de brandstof kun je de pinpas maar trekken voor de parkeerkosten. Gelukkig zijn er voor deze sitiuatie weekkaarten beschikbaar. Wat ons ook opviel was de prijs van de koffie! Er over zeuren willen we niet, maar wij vonden de prijs in een ziekenhuisrestaurantje, waar je de koffie zelf moet ophalen, wel een beetje aan de hoge kant! We zijn afgelopen winter in Spanje  erg verwend met de koffieprijzen en we wisten dat de bakkies in Nederland niet echt goedkoop meer zijn, maar € 3,25 voor een bakje troost is voor die mensen die er langer naartoe moeten en ook moeten parkeren, best een aardig bedragje. Voor €3,50 was er een sausijzenbroodje verkrijgbaar. Gelukkig maar!  Maar ......................een dag later zaten we op een zonnig terras aan de boulevard van Makkum om een heerlijk bakje koffie te drinken. We konden een mevrouw vertellen wat we wensten en een andere jongedame kwam het bij ons brengen. En wat kostte dat alles per bakje koffie, op een plaats als deze, waar het terras afgeladen vol zat? € 2,85 !! Kun je nog eens wat fooi geven! Wat wel duidelijk blijkt, is dat de gezondheidszorg niet alleen steeds duurder wordt, maar de koffie in de ziekenhuizen ook! Wellicht hebben ze in Den Haag besloten om de koffieprijzen aan de benzineprijzen te koppelen! Och, och, die arme boer in Columbia zal er wel niets van krijgen!


Concert Racoon in de praktijk

Aangekomen bij het Martini Plaza in Groningen wachtte er een mooie parkeerplaats voor bezitters van een blauw parkeerkaart voor sneue mensen, zoals wij.  Het waaide nogal en de kaart waaide uit de auto bij het openen van twee deuren tegelijk. Gelukkig had een parkeerhulp dit in de gaten en hij zocht de kaart voor ons op. Zo zie je dat pensionado's altijd een streepje voor hebben. Of....... mensen houden rekening met je. Uiteindelijk kwamen we met de lift in de buurt van onze zitplaatsen, nadat we de inwendige mens voor de zekerheid maar wat hadden vertroeteld met wat kipstukjes en een deel pizza. Het feest kon beginnen! De band die in het voorproramma speelde, The Indien, kon ons niet echt bekoren, ondanks dat ze werden aangekondigd als de Nederlandse Fleetwood Mac.  Nou, daar hebben wij andere ideeën over!  Nee, dan Racoon!! Vanaf de eerste minuut volop energie en mooie muziek op het podium! Niks alleen maar electronisch! De meeste songs werden begeleid door twee akoestische gitaren en uiteraard de toetsenist en de drummer. De playlist bestond uit nieuw werk en uit gouden oude nummers. Beide dik in orde. Het was een genoeglijke avond, zeker voor herhaling vatbaar. Na een problematisch verlaten van de stad Groningen door de vele afgesloten wegen vanwege werkzaamheden en een ritje over de A7,  rolden we rond 12 uur in ons mandje. Moe maar voldaan! Hoezo leeftijd!

Concert Racoon Martini Plaza

Vandaag gaan we naar een concert van Racoon in Groningen. We hadden eerder al kaarten gekregen voor hun concert in Leeuwarden, maar toen waren we verhinderd. Vanavond gaat het gebeuren en zoals het pensionado's betaamt, hebben we zitplaatsen. Maar het zou me verbazen als Janny blijft zitten! Morgen doen we verslag!


PC Selskip

In de eerste weken dat we weer thuis zijn, staan onze activiteiten/belevenissen op een laag pitje. Deels komt dat door het weer, deels door wat medisch getinte afspraken door het land.  Afgelopen dagen hadden we contact met Theo en Welmoed, onze broer/zwager en schoonzus van Bonaire. Ze zijn aangesloten bij het PC Selskip, een comité dat het jeugdkaatsen promoot en ondersteunt. Voor dat lidmaatschap krijg je elk jaar twee kaarten voor de PC, dé kaatspartij van het jaar in Franeker. Een gezellige avond is er ook een onderdeel van. Als je zo ver weg woont, maak je er niet altijd gebruik van en komen de kaarten bij familie in Nederland terecht. De gezellige avond kwam dit jaar bij ons terecht. Dat leverde ons gisteravond een hele genoeglijke avond op in de Korenbeurs in Franeker in de vorm van een uitstekend buffet en een leuk vervolg. Tijdens dat vervolg werd Henk de Jong, trainer van Cambuur geïnterviewd door Geert van Tuinen over zijn loopbaan en over zijn gezondheid. Samen maakten ze er een heel aardig gesprek van. Hierna werd er aandacht besteed aan het boek dat over de legendarische en flamboyante  kaatserJohannes Brandsma geschreven is. Tot slot nog een quiz over tal van kaatszaken. We hebben genoten, mede door het feit dat je wat bekenden uit Franeker treft. Theo en Welmoed bedankt! We houden ons aanbevolen en hopen op een spannende PC op 31 juli!

Eindeloos verblijven is wel erg lang!😉

Aan alle goeie dingen komt een eind. We vonden het weer een voorrecht om hier twee maanden te zijn en hopen zaterdag huiswaarts te vliegen. Als Transavia tenminste een beetje meewerkt. Het is nu een kwestie van inpakken van de koffers, nog een vorkje prikken bij De Belgische Bakker, het appartement netjes achterlaten en erop rekenen dat onze vaste taxichauffeuse Luz zaterdagmorgen om 7.15 uur voor de poort staat. Als blijkt dat onze vlucht gaat, regelen we via internet  twee tickets voor de NS. Inmiddels weten we dat er "door werkzaamheden tussen Utrecht en Nunspeet" alleen een verbinding is met één overstap en dat vinden we niet echt prettig. We begrijpen het verband tussen Nunspeet en overstappen in Almere ook niet helemaal! In Leeuwarden worden we opgehaald door Lianne of Joost! Na wat bijkletsen brengen die ons thuis en daar hopen we dat onze auto na twee maanden zin heeft om te starten en we de ANWB niet hoeven in te schakelen, zoals bij een vorig verblijf van twee maanden. Als hij meewerkt, kunnen we wat rantsoen inslaan bij de lokale supermarkt, zodat we de paasdagen zonder honger doorkomen! Uiteraard zullen we af en toe nog eens bericht doen van onze activiteiten of zaken die ons opvallen als het om pensionado's gaat! Voor nu: Hasta pronto!

Met een groet van de Playa Flamenca Bastards!



's Morgens op tijd een wandelingetje levert aardige plaatjes op


'sTRANSAVIA WEER UIT DE BOCHT!

Wij vliegen altijd met Transavia en hadden afgelopen jaren slechts één slechte ervaring: wij zagen toen op de app van Schiphol dat onze vlucht was geannuleerd en dat we contact op moesten nemen met de maatschappij. Toen we Transavia belden, bleek men niet te weten dat de vlucht was geannuleerd. Na een minuut of vijf kwam er een bevestigend antwoord. "En nu?' was mijn logische vraag. De keuze was om twee dagen eerder te vliegen of een week later. We kozen voor de twee dagen, nadat we de jongedame hadden gevraagd of Transavia het hotel en de taxi ging betalen, omdat we pas later in ons appartement konden. Zij kon dat bevestigen. We moeten eerlijkheidshalve zeggen dat die vergoeding snel rond was. Ondanks de inzet van onze rechtsbijstandverzekering was Transavia niet genegen om een andere vergoeding te doen, zoals die wel gebruikelijk is, maar waarvoor je veel moeite moet doen. Hun argument was dat wij zelf de vlucht hadden gewijzigd. Het zou volgens de advocaten van EU_Claim een welles-nietes-verhaal worden, dat weinig kans van slagen had. Transavia hield haar leugen vol!

Vandaag zouden onze oudste dochter en haar man bij ons in Playa Flamenca komen. Ze vlogen met??????????/ Transavia!!!!!!!!!!! En wat gebeurt er? Ze checkt gisteren in en denkt:"Morgen zitten we heerlijk in het zonnetje in Spanje! Vlucht gaat, auto staat in Eindhoven gepakeerd en in Spanje staat een huurauto klaar!" Bij aankomst op de luchthaven Eindhoven blijkt ze niet door de gate te kunnen, omdat hun vlucht was geannuleerd!  Ze had 's nachts om 24.10 uur een bericht gehad dat haar vlucht was geannuleerd! Wij hebben 's nachts alle berichtgeving van onze telefoon op stil staan, behalve bijzondere nummers. Dat had zij dus ook! Wat verwacht je????? Misschien nog een sms-je of een Whatsappje? Niets van dat alles, het bleef bij dat ene berichtje midden in de nacht! Uit onze ervaring weten we dat je veel moet regelen, zoals het parkeren, je huurauto afzeggen en Transavia benaderen over hoe en wat en wat nu? Uiteindelijk hebben ze een nieuwe heen- en terugvlucht kunnen boeken en komen ze maandagavond alsnog en dat is fijn! Maar je weet niet wat je hoort als je 's morgens een telefoontje krijgt over zo'n annulering! Wij hebben al eens overwogen om met de auto te gaan en dit soort ervaringen dragen er aan bij om dat een volgende keer ook daadwerkelijk te gaan doen. Dan maar een weekje vooraf en achteraf extra vakantie voor de autoreis en dan onderweg nog wat dingen  bekijken. Onze lijven werken niet echt mee aan lange autoritten! We hebben nog even tijd, want pas in november gaan we weer een maand op pad! Nu nog twee weken genieten, waarvan één week met onze dochter en schoonzoon. En Transavia? Als trouwe klant overwegen we naast de autoreis, eventueel ook te kiezen voor een andere maatschappij. Jammer, dat een Nederlands bedrijf de zaken zo slecht op orde heeft!

Foto door Niels Baars van Unsplash


Dagje Alicante

Een dagje Alicante is altijd de moeite waard, maar als je daar af kunt spreken met je middelste dochter en haar vriend, is dat extra leuk. Voor de eerste keer zijn we daar gisteren met het openbaar vervoer naartoe gegaan, wat overigens wel wat  toelichting behoeft. We wisten inmiddels waar de bushalte bij ons in de buurt is, maar vonden verschillende tijden op verschillende plekken. Die tijden varieerden van 9.05 tot 9.15 uur. Uiteindelijk kwam de bus pas rond half tien. Geduld is in Spanje een schone zaak! Het aantal stops was behoorlijk, maar na bijna twee uur kwamen we aan op het "Estacion de autobuses" in Alicante. Op mijn vraag over het tijdstip van de terugreis, adviseerde de chauffeur om even een "ticket" te kopen bij het Avanza-loket dat zich boven in het busstation bevindt. De jongedame aan het loket legde uit dat je voor de bus van 17.15 uur moest reserveren vanwege verwachte drukte op dat tijdstip. Dat hebben we gedaan en dat was maar goed ook! De bus was vol en zonder resevering kwam je er niet in! Met onze Avanza OV-kaart waren we deze reis totaal €10 kwijt voor een retourtje voor twee personen. Bovendien konden we in Playa Flameca bij de Mercadona uitstappen, vlak voor de deur! Weer een hele aardige ervaring en zeker voor herhaling vatbaar. In Alicante hebben we hele aardige middag gehad met onze dochter en haar vriend, die bestond uit even bijpraten, even eten en even rondstruinen! Aan de boulevard werden we gefotografeerd door jongeren en kregen een soort krantenpagina mee, zoals hieronder te zien is. In Alicante komen we zeker terug! Wat een nette en schone stad! Wat een verschil met Torrevieja!

https://www.alicantevoorbeginners.nl

https://spaansesteden.nl/alicante-bezienswaardigheden.html


IMG-20240306-WA0005
IMG-20240306-WA0005
IMG_9235[20] kopie1
IMG_9235[20] kopie1
20240306_163730-min
20240306_163730-min
20240306_113258-min
20240306_113258-min


Waar zouden we zijn zonder de wifi?

Afgelopen week spraken we een paar leeftijdsgenoten en keken terug op onze vakanties van vroeger op de camping en hoe dat is veranderd. De t.ijd dat we vier weken op pad gingen, onderweg het cassettebandje van Doe Maar meerdere keren hoorden en de kinderen om de beurt Pacman speelden op een mini-computerspelletje. Met het thuisfront hadden we in die vier weken hoogstens twee keer contact via de telefoon. Daarvoor moest je dan met een handvol kleingeld naar de receptie van de camping, waar dan nog tien potentiële bellers stonden. De eerste keer gaf je in ieder geval door op welke camping je stond. Was belangrijk voor noodgevallen. Verder was er geen ruis.  In de jaren '90 kochten we telefoon nog thuis onze eerste mobiele telefoon, een Philips met een behoorlijk formaat.  De reden was een schoonmoeder die hartproblemen had. Zo konden wij rustig gaan kamperen binnen Nederland. We voelden ons net zoals onze opa's en oma's toen die voor het eerst telefoon thuis kregen. Bovendien ook aardig ingewikkeld om aan de praat te krijgen! Ja, er is veel veranderd! Nu ben je bijna in de stress als je telefoon nog thuis ligt: Niet bereikbaar, boodschappenbriefje staat erop, stel dat een van de kinderen belt, je pasje van de supermarkt staat erop, net als je stappenteller! Of je nu thuis bent of waar ook ter wereld, je bent bereikbaar! Het betere nieuws is dat je, als je in een vreemde stad bent, snel je route kunt vinden of een restaurant of parkeergarage in buurt vindt. Gelukkig zijn de belminuten tegenwoordig in het buitenland net zo duur als in Nederland. En in je accomodatie heb je natuurlijk wifi. Kun je bellen, kun je TV van je eigen provider kijken op een tablet of via een Chromecast op de aanwezige TV . Goed geregeld! Als je in de winter een paar maanden  in Spanje zit, kun je toch je eigen programma's zien. Is toch wel prettig. Maar o wee, als de wifi uitvalt! Dan ben je ineens onthand! Niet facetimen, niet TV kijken, niet je mail checken op je laptop. Och, dan maak je een mobiele hotspot op je telefoon en heb je je eigen netwerkje! Voor geen gat te vangen. Om een nota van een arts te declareren heb je een app van je verzekering. En als klap op de vuurpijl gisteren onze belastingen geregeld via internet! Waar zouden we zijn zonder de wifi? 

Hoewel …………… bij de Bistro Playa Flamenca, hieronder genoemd, kun je niet alleen prima eten.  Je kunt er elke week het gratis krantje “De Week” ophalen om draadloos de wetenswaardigheden uit de buurt tot je te nemen. Deze tip kregen we van een lezeres van onze site.


Bistro Playa Flamenca

Vandaag een vorkje geprikt bij deze bistro, tevens bakkerij. Is in Belgische handen en je kunt er heel behoorlijk eten. Van een compleet drie gangen diner tot een portie bitterballen, alles staat op het menu. Ook voor een redelijke prijs. Voor een bakje koffie of een drankje in de zon een prima adres. Het Belg-gehalte is hoog, maar dat is een beetje logisch.

Jeu de boulen          

In Leeuwarden hebben we ons eigen ploegje waarmee we jeu de boulen. We doen dat 1 á 2 keer per week, als er voldoende deelname is en dat wordt via Whatsapp geregeld. In Spanje spelen we in ieder geval op maandag  bij Club Crisol in El Alameda del Mar onder leiding van een allervriendelijkste Italiaan van 83, die Spaans, Duits, Engels en Frans spreekt. Zijn naam is Vicente. De man is altijd blij je weer te zien. Tot zo ver prima geregeld, wij doen allebei mee. Op donderdag is er ook gelegenheid tot boulen op de club en daar zou ik vandaag zonder Janny heen gaan, omdat zij het onderstel tijdens een uitje nogal had overbelast. Aangekomen bij de baan, bleek er om 10 uur nog niemand te zijn, ook geen Vicente. En hier geen Whatsapp! Toch maar even de digitale hulplijn ingeschakeld en op de website van de club gekeken en daar stond: Pétanque van Vicente is  "onderdrukt". Was me niet geheel duidelijk, maar ik vermoedde dat het hier net zoiets betekent als afgelast. Zal ongetwijfeld een Belgische term zijn. Uiteindelijk onverrichter zake huiswaarts en samen met mien wyfke een koffie met een tostada gescoord nabij het strand. Eind goed al goed! De moraal van het verhaal:"Bereid je voor en informeer beter!" Uiteraard op maandag met de gebruikelijke ploeg lekker gespeeld. Totaal zo'n tien boulers en een prettige sfeer. Ik denk dat we thuis niet meer te bespelen zijn na dit trainingskamp!

Foto door Caroline Hernandez van Unsplash



Bekenden treffen

Omdat we al wat jaren in Spanje komen, hebben we zo hier en daar wat kennissen opgedaan. Mensen die het leuk vinden je weer te zien en graag de kennismaking hernieuwen met een drankje, een lunch of een etentje. Allemaal mensen die midden in het leven staan en hier zijn om te genieten. Zo zijn er mensen die hier zelf al jaren een woning bezitten en mensen die er net eentje hebben gekocht. En mensen die net als wij gewoon huren. Afgelopen week hebben we zo leren "Kezen" en "Tokken" en kwamen we erachter dat een van onze vrienden een uitmuntend bouler blijkt te zijn. Allemaal zijn het mensen die we een paar keer treffen, maar die geen beslag op je leggen!  En uiteindelijk gaat het hun en ons niet om hoe vaak je elkaar ziet, maar dat het leuk is om elkaar weer te treffen. Dat maakt het leven hier nog aangenamer!

Dat we dan dit jaar ook nog twee van onze dochters hier tegenkomen, maakt het alleen maar leuker. We hebben het idee dat ze ons voorbeeld nu al volgen! Haha!  Volgende keer iets over het leren van de taal.


Guadalest

Maandag 19 februari bezoeken we Guadalest, een dorp nabij mooie watervallen.  We reizen erheen met Rosa Tours ( https://www.viajesrosatours.com , een specialistisch reisbureau, dat allerlei busreizen organiseert.  Keurig op onze tijd, 8.55 uur, opgehaald. Onderweg werden meer gasten opgepikt. Al snel bleek dat Rosa Tours meerdere trips combineert met één bus, wat ook logisch is, maar waar wij niet op hadden gerekend. Voor we bij de watervallen, Fonts de l'Algar,  warten, was het wel 11.30 uur. Vooraf hadden we al bedacht dat de watervallen niet spectaculair zouden zijn Dat is meestal het geval en nu dus ook. Een behoorlijk steile klim leidde ons naar een mooi uitzicht en een wat tegenvallende waterval. Mocht je wat minder goed ter been zijn, zoals wij, dan is het nog best een uitdaging! Het goede nieuws? Als "pensionista" kreeg je €1 korting en kostte de entree €3. Om 13.15 moesten we verzamelen om naar Guadelest te gaan, maar niet voordat we nog een pick up in Popol hadden gedaan. Guadelest  is een alleraardigst toeristisch plaatsje, waar het moeilijk is om voor je lunch een plek op een zonnig terras te vinden. Dit is ons wel gelukt en de lunch was prima! Al met al een relaxte dag, maar de netto tijd om rond te kijken bleeft beperkt. Wij zouden liever kiezen voor een tripje van meerdere dagen om echt tijd  te hebben voor het zien van bijzondere zaken. Te denken valt een 3 dagen Valencia. Wie weet?


Playa Flamenca

Op dit moment ziiten we voor 2 maanden in Playa Flamenca, een plaatsje zuidelijk van Torrvieja. Het weer is redelijk, mooier dan werd voorspeld. Het is heerlijk om hier weer terug te zijn. Één keer per week spelen we jeu de boule op de banen van Club Crisol( https://www.clubcrisol.es ). We zijn al jaren lid van deze internationale club, die na de Covid weer redelijk functioneert. Het lastige is dat je omringd wordt door allerlei nationaliteiten. Wij willen Spaans oefenen, maar buitenlanders verwachten van de Nederlanders dat zij zich maar aanpassen. Dat is wel eens vermoeiend. Verder prima naar de zin!


Ierland oktober 2023

Al surfend op het internet, kwamen we een 10-daagse busreis tegen naar het zuiden van Ierland. Omdat we in het verleden wat mindere ervaringen hadden met groepsreizen, twijfelden we een beetje. Op eigen gelegenheid gaan betekent links rijden en daar hebben we ook wat minder goede ervaringen mee in Indonesië. We hebben de reis geboekt en daar hebben we geen moment spijt van gehad! Een aardige groep en uiteraard ook een vervelende medereiziger, die in de loop van de reis door een ieder min of meer genegeerd  werd. Wat een prachtig land is Ierland en hoe vriendelijk is het volk! Als het weer er beter zou zijn, zou ik er willen wonen. Wat een ruimte en hoe schoon. 

Tijdens de reis was onze chauffeur tevens reisleider. We hebben het getroffen, want deze wist werkelijk overal over te vertellen en zocht de mooiste plekjes uit om even te stoppen en wat foto's te maken. Volgende keer weer met een busreis? Zeker! We hebben genoten, ondanks lange stukken in de bus en op de boot.


  • 5D63D9A8-6AE3-4C30-9F43-E8A3B15EF69B
  • 3826F7C9-BC80-4720-921A-2195689AE1F6
  • 70B4F204-8133-4662-9EDE-A307B702AAA5
  • 2BBBCFAE-60AE-4DC5-9D78-70064772A72B
  • 20231011_140904_1
  • E7C31CC1-3935-4840-9E0C-EE80967AB4EC
  • EEC4371C-4E15-49BC-8969-74F27480A518
  • 42C2CC70-70E2-4BC1-9D3B-4630C7B51676
  • 20231011_140904
  • 20231011_141429